CLASSIC RACES VEENENDAAL BELEEFT VIJFDE LUSTRUM

 • VEENENDAAL  Meerdere Veenendaalse coureurs rijden vrijdagavond 16 en zaterdag 17 augustus mee tijdens de jubileumeditie van de Classic Races op industrieterrein De Faktorij in Veenendaal. Het is dit jaar alweer de 25ste keer dat de race in Veenendaal wordt gereden.

  Henk Haanschoten komt vrijdagavond in actie tijdens de 2-uurs race. Hij zal om 19.00 uur starten op de uiterst zeldzame Zweedse Hedlund racer uit 1968. Deze motor is in bezit van zijn Motofit collega Evert Jakobsen en is opgebouwd rondom een Norton crossframe. Op zaterdag 17 augustus zijn nog meer lokale rijders present. Zij nemen deel in verschillende klassen en rijden ook allemaal op andere merken motoren. Ton van den Broek neemt net zoals vorig jaar deel aan de Oldtimer klasse met zijn Motobi 250cc uit 1969. 

  VERS BLOED De pas 26-jarige Rick Tempelaar zorgt voor vers lokaal bloed tijdens het evenement: ,,Mijn vader reed jarenlang mee met klassieke demo races. Daarna heeft zijn Ducati zo’n 10 jaar stilgestaan in de schuur. Ik heb altijd gezegd dat ik ooit zelf mee zou gaan doen op die fiets. Nu is het zover en rijdt ik voor het tweede jaar bijna alle races in Nederland mee. Mijn vader is inmiddels mijn monteur. Hoewel ik weet er aardig wat vanaf weet, heeft hij toch meer kennis. Nu rijd ik met zijn vroegere concurrenten in de 250 cc klasse op zijn motor. Dit is zo leuk dat ik dit nog jarenlang wil blijven doen. Gelukkig komen er steeds meer jongere rijders bij want de oudgedienden worden er natuurlijk niet jonger op.”

  KAMPIOEN  De deelname van 57-jarige Jan Heikamp heeft een heel andere geschiedenis. Heikamp doet in Veenendaal voor de eerste keer mee op een compleet nieuw opgebouwde Yamaha 125cc racer uit 1972. Toch is hij geen nieuweling in de motorsport: ,,Ik begon in de ‘jaren 80’ met het rijden van SOBW brommer races. Toen ook al op Yamaha. Hierin werd ik in 1998 zelfs Nederlands kampioen. Daarna heb ik voor Safe Motors van 2003 tot 2005 supermoto gereden. Ook deed ik altijd mee aan de motorcross op Koninginnedag en rijd nog geregeld op circuitdagen zoals op Assen. Maar ik kom ook al jarenlang bij de Classic Races hier in mijn eigen woonplaats kijken. Toen een vriend van me deze Yamaha kon kopen en helemaal als nieuw op wilde bouwen, hoefde ik niet lang na te denken. Hier in Veenendaal wordt de eerste keer, zowel voor mij als voor de motor.” 

  Ook uit de directe omgeving rijden deelnemers mee zoals Teus van der Meijden uit Achterberg. Medeorganisator Hans van Walsem:  ,,In totaal worden zo’n 250 motoren en zijspannen uit het hele land verwacht. De Classic Races Veenendaal blijken dus ook na vijfentwintig jaar springlevend. We zijn inmiddels een landelijk begrip. De races zijn voor jong en oud. Zowel op als naast de baan.”

  (Bron: Veenendaalse Krant)